BITCOIN, kupiti ili ne?

Svaki dan nailazimo na vijesti o rastu vrijednosti kriptovaluta, najviše o Bitcoinu. Pitali smo se da li možemo profitirati ukoliko sada kupimo Bitcoin ili neku drugu kriptovalutu. Ukoliko se odlučite na kupovinu, Bitcoine možete kupiti i Aircash aplikacijom.

Naišli smo na nekoliko životnih priča iz svijeta koje svakodnevno pune novinske članke. Te priče zvuče otprilike ovako:

Prije par godina bavio sam se rudarenjem Bitcoina. Imao sam ih 400 i u jednom trenutku sam ih odlučio prodati, htio sam profitirati dok još mogu. Danas bih imao skoro 7 milijuna dolara! Padnem u depresiju dok razmišljam o tome.

Ili ovako:

Moj suprug je uložio neke novce u Bitcoin, a brat u Etherium. Slušajući njih dvoje kako komentiraju rast vrijednosti svih kriptovaluta ozbiljno razmišljam da i ja uložim u neku kriptovalutu, u Bitcoin primjerice.

Bitcoin manija je zaludjela svijet. Svi, ali baš svi se pitaju da li bi trebali uložiti u Bitcoin ili neku drugu kriptovalutu. Na internetu možemo pronaći sve više informacija o toj temi od ljudi koji su poluinformirani ili nisu informirani uopće. Ukoliko budete uporni u pronalaženju pravog odgovora na pitanje „Trebam li uložiti u Bitcoin?“, bit će te vjerojatno samo još zbunjeniji. Zašto? Zato što je svaki odgovor na to pitanje zapravo nagađanje kamo će cijena Bitcoina ići, to zapravo nitko ne zna.

Stoga, preporučujemo da se ne pitate trebate li uložiti u Bitcoin, to je definitivno pogrešno pitanje. Pametnije bi bilo zapitati se „Da li se kupnja Bitcoina uklapa u moj plan ulaganja?“. Ovo pitanje je puno važnije, a i do odgovora ćemo doći puno jednostavnije. Kad razmišljamo u ovom smjeru pažnja nam je usmjerena u u pravom smjeru, tj. o samom procesu ulaganja za razliku od toga da nam je na pameti samo brza i instantna zarada od rasta cijene na koju uopće nemamo utjecaj.

Odgovor na to pitanje bi nam razjasnio neke nedoumice.

Ulaganje se razlikuje od kockanja i špekuliranja. Ulaganje je sredstvo kojim želimo postići naš financijski cilj. Osvajanje tržišta, kupovanje onoga što je svima interesantno, biti bolji i zaraditi više od svih oko sebe – to nisu financijski ciljevi. Financijski ciljevi su na primjer slanje novca sinu koji je na studiju, kupnja kuće, putovanje u daleke zemlje ili štednja za sigurnu mirovinu. Iz tih razloga mi ulažemo, da bismo ostvarili svoje financijske ciljeve.

Ako kažemo da su neki važni ciljevi razlozi zbog kojih ulažemo, tada bismo trebali prijeći na korak proučavanja investicije kako bismo bili upoznati sa svim rizicima koje ona nosi. Trebamo se dovoljno informirati kako bi rizik ulaganja smanjili na minimum. Važno je i zapamtiti da investitori ne stavljaju sve jabuke u isti koš, to rade špekulanti. Naši financijski ciljevi su važni i posljedice neuspjeha mogu biti velike. Zato umanjujemo rizik od neuspjeha tako da raširimo svoje ulaganje na više različitih tipova investicija – dionice, obveznice, nekretnine, u Hrvatskoj ili negdje daleko… Svako ulaganje biramo pažljivo i s puno opreza pazeći i na to kako se ulaganje preslikava na naš portfelj.

Tako općenito izgleda proces investicije. Također treba uzeti u obzir da je ulaganje i pomalo dosadno. No u svakom slučaju je to puno bolje nego da se tučemo “po glavi“ svaki puta kad bi kupili po visokoj cijeni a prodavali po niskoj, što je čest slučaj kada hvatamo zadnji vlak ili se kladimo na nemoguće.

Zapravo, sve ovo uopće nema veze s Bitcoinom. Kao što nije imalo veze ni s nekretninama 2007. godine ili kupnjom dionica internetskih tvrtki 1999. godine. Ovo je samo ulaganje naspram nečega što inače zovemo kockanjem. Nije važno kuda Bitcoin ide niti što smo propustili prošle godine, sve je to izvan naše kontrole.  A ono što je u našoj kontroli je definiranje ciljeva, stvaranje životnog okruženja koji je u skladu s našim ciljevima i briga oko svog imutka kako bi ga zadržali što dulje.

Nitko nam ne može odgovoriti na pitanje trebamo li kupiti Bitcoin, ali možemo sami sebi postaviti drugačije pitanje.

Nitko ne zna što nam budućnost nosi, jer možda jednog dana putem Aircash aplikacije budemo mogli slati Bitcoine jedni drugima ili neku drugu kriptovalutu. Možda budemo kupovali i mijenjali kriptovalute putem Aircasha. Svašta može biti u budućnosti ali u sadašnjosti možete već kupiti Bitcoine putem Aircash aplikacije. Naime, određene osobe već koriste Aircash aplikaciju kako bi omogućili kupovanje i prodavanje Bitcoina, poput Crocoinsa, a o tome više možete pročitati ovdje (link na https://paxful.com/offer/yzVonpPq314). Iako, možda bi interesantnije bilo direktno Aircashom kupiti Bitcoin i to za gotovinu na Ini, bez posrednika? Slobodna nam kažite svoje mišljenje.

Za kraj, savjetujemo da prije kupovine svakako dobro provjerite svoj investicijski plan i odlučite uložiti u Bitcoin tek kada budete spremni rizika da ono što uložite možete vrlo lako i izgubiti.

Back to top